onsdag 18. juni 2014

Sesongvedlikehold, Karenslyst 16.-17.juni 2014

Tok opp båten mandag morgen etter nattevakt.

I år var det ikke noe groe på båten, hverken på skroget eller propellen. Dete gjorde at vask og rengjøring gikk som en lek.

Vi kunne ikke se noen forskjell på styrbord og babord side. Vi behandlet styrbord side med Nano-polish, mens babord side fikk et strøk med Biltema sin voks. Vi gjentok dette i år. Sluttresultatet ble helt ok. Muligens er det litt blankere på styrbord side der vi bruker nano-polish.

Når det gjelder bunnstoff så bruker vi fremdels Hempels "Mille Ultimate" som nå har byttet navn til "Mille NTC". Denen gangen tynnet vi ut bunnstoffet med tynner. Blir spennende å se om det er like effektiv i uttynnet tilstand.



Havnesjefen kom også innom og sveiste et av festene til badeplattformen som hadde røket

Siden det lakk litt fra lokket på vannpumpa, og at tre av messingskruene i løpet av årene er blitt byttet ut, bestemte vi oss for å skifte hele vannpumpa. Vi fikk kjøpt ny vannpumpe på LaSa. Det som skulle bli et raskt og enkelt bytte, ble til en hel formiddag med heft og plunder. Sammenkoplingene til vann inn/ut er ikke identiske på den nye pumpa, og det gjorde at vi måtte kjøpe flere andre koplinger.


Da båten be sjøsatt og motoren startet, viste det seg at den nye pumpa sugde vann som den skulle, samt at den er TETT...



Propellen ble kun pusset med stålull. Sinkannoden ble som alltid skiftet til en ny.







På vei tilbake til Frognerkilen, i 29 graders solskinn, fikk vi koblet til vår nye AIS mottaker, som vi også har plundret litt med i det siste. Med nye datakabler fungerte den utmerket. Veldig fint å kunne se andre båter vi nærheten (særlig når vi er ute i regn, tåke og mørke)


tirsdag 10. juni 2014

Pinsen 2014, Etappe IV; Bile- Steilene- Frognerkilen

Jeg ankom Bile i 02-tiden på natta. Trollgarnet ble satt ut like ved båten før jeg la meg.
Det ble fantastisk å våkne opp til nok en dag med blå himmel, sol og havblikk.
Trollgarnet ble trukket og her fikk jeg 4 store berggylter og en torsk.

Bile kommer av "å bile" dvs vente. Her ute stanset seilskutene i gamle dager for å vente på riktig vind. I gamle dager var det et vertshus på denne lille øya som da lå en dagsseilas fra Oslo. Dette er en utrolig vakker øy og det anbefales å stanse her på vei ut/ inn av Oslofjorden. Mye bedre å stanse her enn i Son.



Seilasen videre ble utsatt til vinden skiftet retning. Da den riktige vinden kom, ble seilene heist mens jeg lå fortøyd i bøya. På flatt hav og en SØ vind på 4-5 m/sek ble det en stabil og rolig seilas innover.
Det ble dorget litt underveis og jeg fik så mye makrell og sild jeg bare ville ha...

Litt før Steilene løyet vinden av, og da la jeg meg i OF-bøya på Steilene for å steke fisk og ta en pause før vinden kom tilbake.



Siste etappen innover gikk med kun genauen. Underveis skyet det til og begynte å regne.
Fra Bile til Forgnerkilen var det 26,5 nm som ble tilbakelagt på 8 timer og 15 min.

Pinsen 2014, Etappe III, Kaffebukta- Bile

Alt har en ende... Utpå ettermiddagen 1. Pinsedag mandag 9.6 måtte vi dessverre pakke sammen hele taterleiren. For å få mest ut av det pene været, utsatte vi avreisen og lot alt mannskap mønstre av på Hvaler for å ta buss hjem igjen, mens skipperen fortsatte singlehanded nordover.

Seilene ble heist inne i Kaffebukta og turen gikk ut forbi Homlungen fyr, over Løperen, på yttersiden av Akerøya, forbi Tresten og på yttersiden av Søstrene. Jeg gikk langt ut for å fange så mye som mulig av den Sør.vestlige vinden. Dessvere så løyet vinden mer og mer av og motoren måtte benyttes i tillegg til seilene.





I rotet sjø ble det en forholdsvis lang tur. Sjøen roet seg som vanlig etterhvert som jeg kom lengre inn fjorden. Etter å ha passert Gullholmen, var det slutt på dønninger. Det tok 8 timer og 40 min å komme seg til "Bile" utenfor Jæløya hvor jeg fortøyde i en av bøyene til Oslofjorden Friluftsråd.

Pinsen 2014, Etappe II; Akerøy- Kaffebukta

Etter litt hvil og kos på Akerøya, gikk turen videre med en seilas videre til Kaffebukta i Ytre Hvaler Nasjonalpark på yttersiden av Herføl. Her var det veldig grunt og dette området passer nok best for motorbåter. Vi ble liggende langt ute og måtte bruke jolla for å komme oss i land.

Her lå vi sammen med resten av "Sjøtaterne" i 3 dager.








Det ble tur til kroa på Herføl Marina, bading, grilling, fisking, padling, drageflyving og flotte turer i dette fantastiske området.

Etter et døgn falt batterinivået på forbruksbatteriene. Aner ikke hva som har skjedd med strømmen ombord. Batteriene er nylig blitt testet og skal være gode. Heldigvis har vi hatt meget bra vær, så vi har ikke vært så avhengige av strøm ombord. Nå lurer vi litt på om vi skal kjøpe et solcellepanel for å komplettere litt.

lørdag 7. juni 2014

Pinsen 2014; Etappe I

Som så mange ganger før ble det sent før vi kom oss fra Frognerkilen.

Vi monterte ny AIS-mottaker, noe som tok tid siden vi ikke får opp signalene på kartplotteren. AIS-mottakeren får riktig strøm, har riktig tilkopling til VHF, så det må være noe tull med tilkoplingen mellom AIS-mottakeren og plotteren...

Siden det var meldt om lite vind, startet vi med å fylle både diesel, bensin og is, såkalt "BENISEL"...


Vi har nå gått hele natta fra Oslo til Akerøya for motor. Etappen ble på 57,2 NM som vi tilbakela på 11 timer og 10 minutter. Vi byttet på å holde vakt (AuRORa styrte det meste av turen). det er ofte på slike nattseilaser vi ser naturen på sitt beste.






Da vi ankom Akerøya, la vi ut anker med daumann og rodde Bruno i land.

Det er slike stunder man drømmer om gjennom hele vinteren.

Her blir vi liggende i noen timer for å slappe av, fiske, bade og sole oss.